Voor de eerste halve finale-wedstrijd om het kampioenschap gaat de reis naar Geleen waar tegenstander Geonius V&L wacht. In de reguliere competitie werden beide wedstrijden tegen dit team gewonnen met beperkt verschil, zonder dat deze overwinningen echt in gevaar zijn geweest. In de oefenwedstrijd van 4 dagen geleden tegen BVB Dortmund speelden de dames van Morrenhof Jansen Dalfsen een prima wedstrijd. De lijn van deze wedstrijd doortrekken zou een eenvoudige overwinning op moeten leveren en al één been in de finale.

Al snel wordt duidelijk dat die eenvoudige zege er vandaag niet in zit. De teams geven elkaar weinig tot niets toe. Met name verdedigend laat Dalfsen de nodige steken vallen. Gelukkig lijken de dames van V&L soms te schrikken van de gaten in de defensie en lijken ze niet door te durven breken, waardoor aardig wat mogelijkheden niet door hen worden benut. Daarnaast keept Yara ten Holte (weer) een uitstekende wedstrijd. Haar reddingen zijn al snel niet meer op de vingers van 1 hand te tellen en in de loop van de wedstrijd komen daar de vingers van de andere hand en de tenen van beide voeten nog bij. In het doel van V&L laat Kelly Hoffmans trouwens ook zien aan een uitstekend seizoen bezig te zijn. Aanvallend zijn in de eerste helft met name Larissa Nusser en Roos van Leeuwen productief met ieder 3 doelpunten. Het spel golft op en neer, waarbij dan weer het ene en dan weer het andere team de overhand heeft. De stand loopt van 2-1 achter naar 3-5 voor, dan weer 9-7 achter, 9-9 gelijk en bij rust toch een 13-12 achterstand. Genoeg stof voor Monique Queis-Tijsterman om over te praten in de pauze.

In het begin van de tweede helft blijkt dit ook effect te hebben. In de dekking staat het een stuk beter dan daarvoor. Door 2 tijdstraffen van Roos van Leeuwen in het eerste bedrijf moet zij soms wel iets “voorzichtiger” verdedigen, maar V&L weet dit slechts in beperkte mate uit te buiten. Aan de andere kant krijgen de Limburgse verdedigers nauwelijks vat op de beweeglijke Nele Antonissen, die met 7 doelpunten topscorer van deze wedstrijd wordt. Daarnaast strooit zij ook nog kwistig met passes vanuit het centrum naar de vrijstaande hoekspeelsters, die daar dankbaar gebruik van maken en er ook lustig op los scoren. Nadat Morrenhof Jansen Dalfsen in de tweede helft voor het eerst op voorsprong komt (14-15) komt V&L nog wel een keer gelijk, maar daarna lopen ze de rest van de wedstrijd achter de tegenstanders uit Dalfsen aan. Iedere keer als Dalfsen 2 of 3 punten voorsprong neemt, weet V&L het gaatje weer terug te brengen tot 1 punt verschil, maar juist op die momenten ranselt Yara ten Holte er weer “even” een paar ballen uit en kan Dalfsen opnieuw uitlopen. In de laatste paar minuten loopt de voorsprong op van 25-26 tot de einstand van 26-30.
Door de uitoverwinning staat Morrenhof Jansen Dalfsen inderdaad met één been in de finale, maar op basis van deze wedstrijd moet het andere been moet nog wel een flinke stap zetten.

Het vervolg van dit tweeluik is volgende week zondag 15 april om 14.00 uur in de Trefkoele+.
Daarvoor spelen we eerst nog op 10 april voor de halve finale van de beker tegen VOC Amsterdam (20.30 uur in de Trefkoele+).

Tekst: Maico van Zuijdam