Het wordt zo langzamerhand bijna een traditie: de finale om het kampioenschap handbal in de Dames Eredivisie tussen Morrenhof Jansen Dalfsen en Succes Schoonmaak VOC Amsterdam. Ook dit jaar gaan deze teams weer in een best-of-three onderling uitmaken wie zich kampioen van Nederland mag noemen.

De eerste ontmoeting vindt in Dalfsen plaats in een nagenoeg volle Trefkoele+. Het zaalteam is al vroeg druk in de weer (de eerste was er al om 7.15 uur) om de zaal tiptop in orde te maken: tv-toren, blauwe vloer, de reclameborden en –doeken en alle andere grote en kleinere klussen die nodig zijn om handballen in de Trefkoele+ mogelijk te maken. Bij het begin van de wedstrijd vraagt speaker Mike hier dan ook volkomen terecht een daverend applaus voor.

De laatste wedstrijd tussen beide ploegen, voor de halve finale van de beker 12 dagen geleden, ligt nog vers in het geheugen. Daar willen we geen herhaling van, vandaag zal er uit een ander vaatje getapt moeten worden. In het begin wil de Amsterdamse keepster Sanne Leenders niet echt meewerken. Mede door uitstekend keepwerk van haar kijkt Dalfsen na een minuut of 6 toch weer tegen een 1-4 achterstand aan. Vorige week gingen de kopjes aan Dalfser kant bij 0-3 achter hangen en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Nu toont de formatie van Monique Queis-Tijsterman meer veerkracht. Datzelfde geldt trouwens voor de shirtjes van beide teams. Er wordt bijzonder fel verdedigd aan beide kanten en de shirtjes hebben het zwaar te verduren (net als de speelsters die er in zitten trouwens). Mede door wat goede reddingen van Yara ten Holte en een paar onderscheppingen door Nikki Wilsterman weet Dalfsen de wedstrijd te keren en nemen een 9-7 voorsprong. Daarna lukt er even een tijdje niets meer bij de thuisploeg en juist alles bij VOC. Dalfsen scoort 13 minuten lang geen enkel punt, terwijl de Amsterdamsen er in die periode 9 scoren. Van 9-7 voor wordt het dan, via een 9-13 ruststand, zelfs 9-15.

De blikken in de ogen van de meiden uit Dalfsen tonen weer dezelfde verslagenheid als anderhalve week geleden. Ook bij het publiek, dat tot die tijd fanatiek achter hun ploeg stond, lijkt het geloof verdwenen. Tijd voor een timeout en zowaar komt daarna weer the eye of the tiger bij Morrenhof Jansen Dalfsen terug. Misschien gaan we niet meer winnen, maar dan we gaan in ieder geval strijdend ten onder. Daarna zien we een gelijk opgaande strijd, waarbij het verschil op zo’n 6 punten blijft hangen. Uiteindelijk wint VOC het duel met 23-29.

Na afloop van de wedstrijd is er alvast afscheid genomen van de speelsters die vandaag hun laatste thuiswedstrijd voor Morrenhof Jansen Dalfsen hebben meegemaakt: Larissa Nusser, Yara ten Holte, Ana Pavkovic en Fenne Rijks. De meiden waren zichtbaar geëmotioneerd bij de uitreiking van een bos bloemen en een bijbehorende staande ovatie van het publiek.

Volgende week zondag, 29 april om 14.30 uur, zal in sporthal Elzenhagen in Amsterdam het tweede duel in deze finale worden gespeeld. Dalfsen moet die wedstrijd winnen om een beslissende 3e wedstrijd af te dwingen. Uiteraard wordt dat, in het hol van de leeuw, een lastige opgave. Een dip zoals in de wedstrijd van vandaag kan Dalfsen zich dan niet veroorloven. De rest van de wedstrijd hebben onze meiden echter laten zien dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn, dus kansloos is de missie niet. Zeker niet als weer net zoveel supporters meereizen als afgelopen jaar, toen er meer rood dan groen op de tribune aanwezig was. 

Tekst: Maico van Zuijdam

Foto: Alain Decamps