kyra-fabienne

Kyra Stege is 12 jaar. Ze speelt in de D1 en traint in de handbal+ groep van Marlies.
Haar idool is Fabiënne Logtenberg.

Kyra: Hoe lang handbal je al?
Fabiënne: Ik ben als 7-jarig meisje begonnen met handballen bij SC Overwetering. Toen ik 14 jaar oud was, ben ik bij Plus Severijn Heeten gaan spelen, daar heb ik 2 seizoenen gehandbald. Inmiddels ben ik bezig met mijn 9e seizoen bij Dalfsen.

Kyra: Wie is jouw grote voorbeeld of idool?
Fabiënne: Eerlijk gezegd heb ik niet echt een idool of groot voorbeeld, maar op de cirkelpositie vind ik Heidi Løke erg goed. (redactie: Heidi is een Noorse handbalster)

Kyra: Blijf je handbalster of ga je werken?
Fabiënne: Dat is een hele goede vraag, daar heb ik zelf op dit moment ook nog geen antwoord op.

Kyra: Wat moet je doen om op zo’n hoog niveau te kunnen spelen?
Fabiënne: Je moet veel tijd in handbal willen steken, ook op momenten dat je vrienden of familie vrij zijn. Een feestje of leuke andere activiteit moet je soms afzeggen…

Kyra: Hoe ben je zover gekomen in de handbal?
Fabiënne: Ik ben zover gekomen door hard te werken en veel tijd in handbal te steken. Er is geen specifiek moment waarop ik besloten heb om er vol voor te gaan. Dit is heel geleidelijk zo ontstaan. Ik handbalde bij SC Overwetering, werd geselecteerd voor zowel de (toenmalige) afdelingsselectie Oost als het Carmel Handbal Talenten Centrum in Raalte (nu CHS). Daarnaast werd ik ook uitgenodigd voor de jeugdselectie van Oranje. Om mezelf verder te ontwikkelen maakte ik de overstap naar Plus Severijn Heeten. In mijn tweede seizoen in Heeten werd ik door Dalfsen benaderd. Daarnaast heb ik ook nog deel uit mogen maken van het Nederlands team.

Kyra: Hoe komt het dat je tijdens een wedstrijd zo heel plotseling in actie kan komen?
Fabiënne: Tijdens een wedstrijd ben ik altijd heel fanatiek, ik probeer me goed te focussen. Het switchen tussen “rustig afwachten” en “ineens een actie inzetten” hoort een beetje bij het spelen op de cirkel. Als cirkel moet je op het juiste moment op de goede plek staan. Timing is erg belangrijk. Als je “te vroeg” begint met je actie, kan de verdediger daar al op reageren. Dan is je actie een stuk minder effectief!

Kyra: Denk je dat je nog beter kan worden?
Fabiënne: Je bent nooit uitgeleerd, dus er valt nog genoeg te leren. Dingen waar ik op probeer te letten zijn bijvoorbeeld: altijd proberen (ook als je naar buiten gedreven wordt) naar binnen te blijven springen, op die manier houd je de opties om te schieten zo optimaal mogelijk. Daarnaast wil ik proberen in zoveel mogelijk situaties goed rechtop te blijven zonder dat mijn schotarm al naar beneden zakt. Bij het wegdraaien op de cirkel tussen alle verdedigers is dat soms een behoorlijke uitdaging.

Kyra: Heb je vroeger ook andere sporten gedaan?
Fabiënne: Nee, handbal is de enige sport die ik gedaan heb. Toen ik jong was wilde ik altijd op voetbal. Er was helaas geen meisjesvoetbal bij ons in het dorp, daarom ben ik op handbal gegaan. En daar ben ik niet meer mee gestopt….

Kyra: Heb je nog meer hobby’s?
Fabiënne: De combinatie van mijn Geneeskunde studie en handballen kost al heel veel tijd. Mijn vrije tijd besteed ik aan mijzelf (even lekker ‘nietsdoen’) en aan vrienden en familie. Voor andere hobby’s is helaas weinig tijd meer over.

Kyra: Wat vond je het mooiste wat je in de handbal hebt meegemaakt?
Fabiënne: Als eerste? Goh, dat is best lastig. Ik heb zoveel mooie dingen mee mogen maken. Een ingelijst Oranjeshirt van mijzelf boven mijn bed, de medaille van het eerste Landskampioenschap of mijn verkiezing tot meest waardevolle speelster van de Eredivisie. Allemaal mooi op hun eigen manier, moeilijk om daartussen te kiezen.

Kyra: Waarom speel je niet in het Nederlandse team?
Fabiënne: Ik heb in het Nederlands team gespeeld. Een paar jaar geleden heb ik zelf aangegeven dat ik er mee moest stoppen. De combinatie met mijn Geneeskunde studie was helaas te veel. Handbal en Geneeskunde vind ik allebei leuk, maar het meest belangrijke vind ik het behalen van mijn diploma. Daarom heb ik ervoor gekozen om studie op nummer één te zetten. Dat betekende dus helaas dat ik me afgemeld heb voor het Nederlands team.

Kyra: Doe je ook dingen hetzelfde voor een wedstrijd als een soort bijgeloof?
Fabiënne: Ik heb geen vaste rituelen voor wedstrijden.

Kyra: Wat vind je het minst leuke aan handbal?
Fabiënne: Wat ik al eerder zei; je moet soms andere leuke dingen afzeggen omdat er activiteiten met de handbal gepland staan. Gelukkig heb ik vrienden en familie die dit begrijpen, maar leuk is anders.

Kyra: Hoe kan ik net zo goed als jij worden?
Fabiënne: Zorgen dat je altijd met plezier blijft handballen, dat is het allerbelangrijkste! Daarnaast hard blijven werken en constant proberen om beter te worden.